Viscri, een typisch dorp in TranssylvanieTranssylvanie is misschien de meest bekende provincie van Roemenië. De verhalen over Dracula en zijn kasteel hebben dit stuk land op kaart gezet. Transsylvanie is waarschijnlijk niet het land van kastelen wat velen denken, toch is het zeker een land van schilderachtige dorpen met gefortificeerde kerken. Er zijn meer dan 150 dorpen met een weerkerk in deze provincie en Viscri is één van de mooiste hiervan. De weerkerk hier staat op de UNESCO werelderfgoed lijst.
 

De weerkerk van Viscri

Als je Viscri binnenkomt, dan weet je het gelijk : dit is een echt dorp. Het asfalt op de weg houdt op zodra je er bent en de meeste auto’s zijn door lopende mensen en paarden met wagens vervangen. In Viscri voelt het niet als in de 21ste eeuw.
Een Saksisch dorp met weinig Saksen
De hoofdweg is omgeven door kleurrijke huizen : blauwe, beige, gele of roze huizen. Elk huis is anders en toch lijken ze allemaal op elkaar. De Saksische architectuur overheerst in dit dorp waar geen Hongaarse huizen te vinden zijn.
Saksische Huis
De meeste Saksische woningen zijn sinds de 17de eeuw uit bakstenen gemaakt. Ze zijn langs de weg gebouwd en er is nergens ruimte tussen twee huizen. Bijna elk huis heeft twee poorten: de kleine diende als ingang voor mensen, terwijl de grote boogpoort voor de paard en wagen werd gebruikt.
Saksische huizen werden erg functioneel gebouwd. In de verlenging van het hoofdgebouw dat als woning diende, werden ook een oven, schuren en stallen voor de dieren gebouwd, allemaal langs het hof. Loodrecht aan het eind van het gebouw werd een schuur voor gereedschap gebouwd, die de tuin en het hof scheidt.
Saksische huis met medaillon
Op vele façades kan je nog het bouwjaar en de naam van de inwonende familie zien, in een medaillon van florale decoraties. Ook een typerend element voor dit soort huizen zijn de luchtgaten op het zolderniveau die op sleutelgaten lijken.
Viscri is een typisch Saksisch dorp waar maar weinig Saksen nog leven. Tussen 1990 en 1993 zijn de meeste Saksen naar Duitsland vertrokken. Hun huizen werden overgenomen door Roemenen en zigeuners. De Saksen die hier nog wonen zorgen voor het behoud van hun tradities en cultuur.
De weerkerk
Volg de weg iets verder het dorp in en via een licht klimmend pad kom je aan bij de ingang van de weerkerk. Deze fortificatie lijkt meer op een kasteel door de hoge dikke muren en de uitgebreide torens die eromheen gebouwd zijn. Eigenlijk is de kerk zelf van buiten bijna niet te zien. 
Uitzicht van de wachttoren
Oorspronkelijk lag daar een kleine kapel dat uit witte kalksteen gemaakt was. Vandaar ook de naam van het dorp : Viscri, afkomstig van de Duitse “Weiskirsch”.
Deze eerste kerk werd door de Hongaarse nederzetters opgericht tussen 1100 en 1120, een tijdje voor dat de Saksen in het gebied gebracht werden. De oude kerk werd na 1200 door de Saksen overgenomen en in etappes verbouwd tot wat het tegenwoordig is.
De vestingkerk van Viscri is één van de oudste van Transsylvanie en één van de weinige die in de Romanische stijl gebouwd is. De kerken van de omringende dorpen horen allemaal bij de gothieke periode.
De banken en tribunes binnenin de kerk zijn in originele staat bewaard. Ze waren in de 18de eeuw gemaakt en beschilderd, ook in de traditionele Saksische stijl. De houten panelen langs de tribunes zijn in de barok stijl gedecoreerd.
Interieur van de kerk
Aan de achterkant van de kerk is een kleine deur te vinden die naar de trap van de wachttoren leidt. Via een steile en donkere stenen trap kom je op het eerste en oudste niveau van de toren. Verder klim je op houten trappen tot je boven op het houten terras komt. Ook al is de klim niet makkelijk, het uitzicht wat je krijgt is zeker de moeite waard. Het hele dorp is vandaar te zien en ook het schilderachtige landschap eromheen.
Naast de ingang, in de grootste toren van de fortificatie, werd in 2006 een etnografisch museum ingericht. De collectie hier geeft je een idee over hoe de Saksen leefden en werkten in het gebied. Naast de kleurrijke houten meubels, klederdrachten en lakens met ingewikkelde borduurwerk, zijn er ook verschillende soorten gereedschap te zien.
Ambachtelijke producten
Verkoopster van Viscri Sokken
Als je de kerk verlaten hebt en langs de dorpswegen loopt kom je af en toe verkoopsters tegen. Hun poorten zijn met handgemaakte sokken, sloffen, truien en andere wollen en vilt producten bedekt. In Viscri is het verwerken van wol de meest voorkomende ambacht.
 Lokale ambachtsvrouwen geven door dat de “Viscri Sokken” , gekleurde vilten sloffen, het emblematisch product van het dorp is. Van hun hoor je ook dat bijna alle vilten sloffen, tassen en andere vilten producten die op de  kerstmarkten in Duitsland verkocht worden, in Viscri zijn gemaakt.
Het duurt ongeveer  8 uur om maar een paar “Viscri sokken” te maken. De wol dat hiervoor gebruikt wordt is helemaal handmatig verwerkt en gekleurd. Om de stralende kleuren aan te wol te brengen, gebruiken de vrouwen eieren verf.

Andere ambachtelijke producten van Viscri zijn verschillende soorten jam, marmelade, honing en siroop, allemaal zelfgemaakt en vaak ook met een biologische keurmerk.
Viscri Sokken in de maak

 

Viscri Sokken

  
Ben je van plan om met vakantie naar Roemenië te gaan en wil je ook Viscri op de route hebben? Dat kan met onze Fly&Drive of Fietsvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reis zoeken

Jouw droom vakantie in Roemenië wacht op je!