vegetarisch Roemenië

Vegetarisch op reis in Roemenië: Tips!

15 augustus 2018
eten

Kan ik als vegetariër naar Roemenië is een vraag die ons vaak wordt gesteld.

De menukaart in Roemenië is normaal gesproken nogal vlees georiënteerd. Vegetarisch eten is hier nog minder bekend dan in het westen van Europa. Voor de vegetariërs onder ons zijn er toch voldoende mogelijkheden om iets in een restaurant te kunnen kiezen. Hieronder een lijst van vegetarische gerechten waar u uw vingers bij aflikt!

Aperitive – voorgerechten:
Caşcaval pané (Kasjkavaal) & Crochete (Krokete) de caşcaval : gepaneerde en gefrituurde stukken of
blokjes kaas, lekker met friet, gebakken aardappelen, en tomaat- of koolsalade.
Ciuperci pané (Tsjioepertsji) : gepaneerde champignons
Salată de vinete: aubergine salade, dit is een tapenade, heel lekker op brood met verse tomaten.
Zacuscă : dit is een een tapenade gemaakt met gegrilde aubergines en punt paprika’s.

Supe/Ciorbe – Soepen:
Ciorbă/ supă de legume (Tsjiorbə / soepə dee legoeme): groenten soep
Supă de roşii (rosjie) : tomatensoep
Supa cremă de ciuperci: champignon crème soep

Feluri principale – Hoofdgerechten:
Mămăligă cu brânzâ şi smântână (Məməligə koe brInzə sji smIntInə): polenta met verse kaas en crème fraîche.
Bulz moldovenesc (Boelz moldovenesk) : dit is een polenta gerecht met crème fraîche, kaas en ei. Heel soms kan het ook spek bevatten, dus het is belangrijk om te vragen van tevoren.
Salată grecească : Griekse salade, bevat verse groenten, sla, olijven en zoute witte kaas.
Salată de crudităţi : rauwkost salade, het is meestal een combinatie tussen wortel, knolselderij en appel, met een dressing.

Garnituri – bijgerechten
Cartofi prăjiţi (Kartofie prədjietsi): friet
Cartofi gratinaţi (Kartofie gratienatsi) : aardappelen met kaas uit de oven
Cartofi natur (Kartofie natuur) : gekookte aardappelen met roomboter en peterselie
Carofi piure (Kartofie puree): aardappelpuree
Legume mexicane (Legoeme mexicane) : Mexicaanse groenten mix
Orez cu legume (Oreez koe legoeme); orez sârbesc (sIrbesk): rijst met groenten
Iahnie de fasole (Jahniee dee fasole) : witte of bruine bonen stoofpot
Soté de spanac (Sauté dee spanak) : spinazie
Soté/ tocăniţa de ciuperci (Tokənitsə dee tsjioepertsji) : champignon stoofpot
Legume la grătar (Legoeme laa grətar) : gegrilde groenten

Deserturi – Nagerechten
Vrijwel alle nagerechten zijn vegetarisch

* Alle salades die als bijgerecht geserveerd worden zijn vegetarisch
*In de zomer, het is mogelijk dat meerdere gerechten op basis van groente verkrijgbaar zijn
* Sommige restaurants hebben een “Mâncăruri de post” hoofdstuk in het menu, waar vegetarische gerechten aangegeven zijn, vooral als U tijdens een vastenperiode op reis bent.
* Om zeker te zijn dat uw gerecht echt geen vlees bevat, kunt U altijd vragen dat het zonder vlees is “Fără carne” (Faruh karne).

Als vegetariër op vakantie in Roemenië kunt u dus zeker ook van het eten genieten!

Op onze busrondreizen in Roemenië kunnen wij er desgewenst zorg voor dragen dat u een gevarieerd vegetarisch menu voorgeschoteld krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reis zoeken

Jouw droom vakantie in Roemenië wacht op je!