Sighişoara, de laatste bewoonde citadel

Sighişoara wordt vaak beschouwd als de mooiste van de zeven Transsylvaanse burchten. Gevestigd op een heuvel, omringd door stevige muren, behoudt de stad zijn authentieke, middeleeuwse charme. Nog specialer aan deze stad is de citadel, die nog bewoond is. Dit is niet alleen uniek voor Roemenie, maar voor heel Zuid-Oost Europa. Hierdoor heeft Sighişoara in 1999 een plek op de UNESCO werelferfgoedlijst gekregen.

Pad naar de binnenstad
Sighisoara werd in de 12deeeuw door Saksische kolonisten opgericht. De stad bestaat officieel pas sinds 1280, met de benaming Castrum Sex – de zesde burcht in de rij van zeven Duitse burchten in Zevenburgen (Transsylvanië). Later kreeg het de Duitse benaming “Schassburg”. In de loop van zijn lange geschiedenis is Sighişoara van tijd tot tijd de politieke hoofdstad van Transsylvanie geweest. Toch bleef deze stad in het algemeen een bloeiende handelsstad met 15 gildes en meer dan 20 ambachten.
Ben je met vakantie in Roemeniё en heb je een paar dagen in Sighişoara door te brengen? Dan mag je de volgende attracties niet missen!

Bezoek de Klokkentorren

De Klokkentoren
Met zijn kleurrijke dakpannen is de toren bijna overal in de stad te zien. Gebouwd als poorttoren in de 14de eeuw, was dit bouwwerk de hoofdingang van de stad. In zijn huidige vorm heeft hij een hoogte van 64 meter, met zes verdiepingen (117 trappen), een uitkijkterras, en een dak gebouwd in barokstijl in de 17 de eeuw.  De vier hoektorens symboliseren de middeleeuwse gerechtelijke autonomie van de stad.
Sinds 1898 herbergt de toren ook een museum. De meeste objecten hierin vertellen het verhaal van de stad en zijn omgeving. De topattractie van de toren is zeker de oude klok met zijn houten figuren. Ook als het originele mechanisme (uit 1604) het niet meer doet, zorgt een nieuw ervoor dat de klok en de figuren blijven draaien. Een verdieping hoger brengt de bezoeker bij het uitkijkterras, waar de klim van 117 trappen beloond wordt met een waanzinnig uitzicht over de hele stad en omringende landschap.

Wandel langs de oude stadsmuur, torens en bastions

De Touwslagerstoren
De oude stadsmuur van Sighişoara, ooit 930 meter lang, is voor een deel goed bewaard gebleven tot vandaag de dag. Negen van de 14 oorspronkelijke torens opgericht door elke gilde zijn ook nog te zien, zoals twee uit de vijf bastions.

Onder al die torens, heeft de Touwslagerstoren een speciale bestemming. Gebouwd in de buurt van de kerk op de heuvel, behoort deze toren tot de oudste van de stad en is de enige die ook als woning gebruikt wordt door de beheerder van de begraafplaats.

Beklim de overdekte trap naar de oude kerk en begraafplaats

De overdekte trap
De overdekte trap, of de “Scholieren trap”, werd in 1654 door de toenmalige burgemeester van de stad gebouwd om de school en de kerk op de heuvel ook tijdens de wintermaanden toegankelijk te maken. Oorspronkelijk waren er 300 trappen naar boven; er zijn er nu nog 175. Een plaatselijke legende zegt dat de trap ook door verloofde vrouwen gebruikt werd om de liefde van hun mannen op de proef te stellen: de jongen moet op elke trap zijn vriendin kussen en haar naam uitspreken. Zou hij een keer een ander naam zeggen, dan is hij niet de juiste man.

Zodra je de trap beklommen hebt sta je voor de bergkerk. Deze is voor het eerst in 1345 vermeld, maar werkzaamheden aan de bouw hiervan zijn tot rond 1525 doorgegaan. De kerk was van binnen beschilderd, en er zijn enkele schilderingen en beeldhouwwerken bewaard gebleven: een mooi gotisch tabernakel uit de 15e eeuw, kerkstoelen uit 1523, een mooi stenen doopvont met gotische versieringen, en de kansel uit 1480. Ook zijn hier voorwerpen en voorraadkisten te zien die in verschillende burchtkerken uit de regio gevonden zijn.

Ontdek het geboortehuis van “Graaf Dracula”

Vlad Ţepeş (1430-1476), de inspiratiebron voor Bram Stokers “Dracula”, is waarschijnlijk hier geboren. In zijn vermoedelijke geboortehuis is een klein museum en een restaurant. Vlad was vorst over Walachije van 1456 tot 1462, en nog een keer in het jaar waarin hij stierf. Hij voerde veel veldslagen tegen de Turken, vaak geholpen door de Hongaren, hoewel die hem ook gedurende tien jaar gevangen hebben gehouden.

Aangezien deze vorst de gewoonte had om zijn tegenstanders op een paal te spietsen kreeg hij de bijnaam Ţepeş (=spietser). Zijn andere bijnaam Dracula betekent Zoon van de draak. Zijn vader, Vlad Dracul, was deel van de Duitse ridderorde van de Draak dus vandaar zijn naam.
Ga winkelen voor handgemaakte spullen

Souvenirwinkel
Als toeristische bestemming staat het centrum van Sighişoara vol met souvenirwinkels, sommigen leuker dan anderen. Grote kledingwinkels en een winkelstraat ontbreken in de citadel, maar voor diegenen die wel van gezellige kleine winkels met unieke spullen houden, is er ook een ruim aanbod. 
Een speciale winkel kan je naast het geboortehuis van Dracula vinden. Het gaat hier niet alleen om spullen te verkopen, maar ook om verhaaltjes te vertellen. In de traditionele kunstgalerie (Galeria de arta Traditionala) vind je alle soorten handgemaakte objecten volgens traditionele ambachtsregels. Van uit hout gesneden lepels, tot geweven tapijten en van aardewerk tot unieke koelkast magneten, bij elk voorwerp hoort een verhaal dat de verkoper aan je zal vertellen. Achter elke decoratie, elk motief en elke kleur zit een eeuwenoud verhaal, een verborgen betekenis die het object meer waarde geeft.
Terras op centrale plein
Geniet van de leuke sfeer van de terrassen op de pleinen

Als je genoeg hebt gewandeld en bezocht of je gewoon een pauze nodig hebt, dan is het tijd om de lokale sfeer te proeven. Op de stadspleinen, in de binnenhofjes of langs de kronkelige straatjes vind je genoeg terrassen en restaurants, voor alle smaken.
Trek in een lekkere pizza? Loop dan onder de Klokkentoren door, en zodra je de ommuurde stad uit bent, kom je bij restaurant Concordia terecht, een favoriet van de bewoners (en toeristen!).
Maak een daguitje in de buurt

Sighişoara ligt vrij centraal in het Saksisch gedeelte van Transsylvanie. Dat betekent dat er in de buurt hiervan veel te zien valt. Breng een bezoek aan de vestingkerken op de UNESCO werelderfgoedlijst: Biertan en Sachiz liggen niet ver hiervandaan. Ook is Biertan een van de best bewaarde Saksische dorpen, in de buurt waarvan ook natuurwandelingen mogelijk zijn.

Wil je graag zelf Sighişoara en andere leuke bestemmingen van Roemeniё ondekken? Dat kan door middel van Romtour’s Fly&Drives en Busrondreis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Tour

Find your dream tour today!