Roemeense festivals in september



Heb je plannen om met vakantie naar Roemenië te gaan maar je weet niet precies wat daar eigenlijk te doen is? Hier hebben wij een lijstje met festivals en markten opgesteld waar je makkelijk naar toe kan als je in september naar Roemenië komt.

Boekarest

 12-14 september Balkanik! Festival is misschien de enige festival met Balkan muziek in Roemenië.  Naast de optredens van bekende acts, zijn er ook traditionele gerechten en wijnen uit de Balkan landen te proeven.

6 – 27 september De Enescu klassieke muziek competitie brengt samen meer dan 200 jonge muzikanten die hun talenten laten zien. Alle concerten zijn gratis en vinden plaats in het Atheneum en het conservatorium van Boekarest.
Otopeni 
6-9 september Festival van folklore en Roemeense tradities heeft dit jaar zijn 13de editie. Het festival vindt plaats in het centrum van het stadje Otopeni. Overdag kan je van een veelzijdige ambachtsmarkt genieten, waar alles van aardewerk en traditionele kleding tot etenswaren en wijn te koop is. In de avond is er natuurlijk tijd voor dans- en muziekoptredens met artiesten uit verschillende streken van Roemenië.
Vorona (Bucovina)   
 8 september Het festival van lokale tradities “Serbările pădurii” vindt al meer dan 40 jaar plaats in Vorona. Het festival heeft te maken met de geboorte van de Heilige Maria. Op deze dag kan je de lokale klederdrachten bekijken als mensen naar het klooster van Vorona gaan. Na de mis begint het feest met traditionele dans en muziek uit de regio.

Crişan (Donau Delta)
 6-8 September Het Internationaal Vissoep festival van de Donau Delta is dit jaar op zijn tweede editie. Naast een kookkunst competitie waarin lokale koks hun beste traditionele vissoep gaan bereiden, kun je hier kennis maken met de unieke tradities van de Donau Delta, een gebied waarin Roemenen, Russen, Turken en Tartaren samen leven.

 Sibiu

 6-7 september De pottenbakkers markt vindt al jaren plaats op het centrale plein van Sibiu, Piaţa Mare. Roemeense, Saksische en Hongaarse traditionele pottenbakkers uit heel Roemenië komen hier om hun kunst en handvaardigheden te laten zien.

10-28 september Het International Opera Festival gebeurt op verschillende locaties in de stad, van concertzalen en kerken tot op de stadspleinen.

25-28 september CIBINfest is een bierfestival geïnspireerd op het bekende Oktoberfest in Duitsland. Het evenement vindt plaats in het centrum van de stad.

Nocrich (Sibiu regio)
27 september Transylvanian Brunch is een culinair evenement dat gebeurt op verschillende locaties in Transsylvanie. Deze keer kan je in het Saksische dorp Nocrich van een traditioneel en biologische maaltijd genieten en daarnaast meedoen aan een wandeling of een bezoek aan culturele bezienswaardigheden in de buurt.

Sighişoara 
 7 September Het Festival van Fanfares vindt al tien jaar plaats op de eerste zondag van september. Het festival brengt tientallen fanfares uit Roemenië samen die op de straten van de oude stad op gaan treden. Het festival wordt afgerond met een dansvoorstelling van een cheerleader groep.

Timişoara
 12-14 September  Het “Plai” muziek- en kunstfestival vindt plaats in het openluchtmuseum in Timişoara. Naast optredens van Roemeense en internationale pop- en folkmuzikanten zijn er ook verschillende creatieve workshops waaraan iedereen mee kan doen. 

Maramureş

Sighetu Marmatiei  
 5-7 September  Het middeleeuws festival Aeternus “Maramorosiensis” vindt plaats in het oude centrum van de stad. Onder de geplande evenementen zijn een middeleeuwse kostuumparade, ridderduels, middeleeuws theater en muziekshows.

Asuaju de Sus 
14 September De Uien markt is een traditioneel evenement dat in dit dorp al meer dan 30 jaar gebeurt. Het is eigenlijk meer dan een markt op zich, want naast de grote oogst uien en andere groenten die verkocht worden vindt ook een kermis plaats. Traditionele dans- en muziekgroepen uit de buurt treden op in de avonduren.

Remetea Chioarului 
19-21 Septembrie Het Oogstfeest van Remetea is een jaarlijks feest met een markt waarin lokale boeren hun oogsten exposeren en verkopen.

Baia-Mare  
26-27 september Het kastanje festival vindt al jaren in de grootste stad van Maramures plaats. Baia-Mare is ook wel bekend als grootste producent van eetbare kastanjes in Roemenië. Het festival biedt van alles aan – van een markt met traditionele producten en folklore muziek, tot optredens van klassieke muziek maar ook pop.

Târgu-Mureş

 5 -7 september  De Hand Made Markt is op zijn eerste editie, met veel handgemaakte producten, van accessoires tot eten en van kunstwerken tot kleding. De markt vindt plaats op het Corneşti plein.

Oradea

20 september -13 october Het International theater festival is dit jaar op zijn eerste editie. Naast bekende theatergroepen uit de grootste Roemeense steden komen er ook belangrijke producties uit Duitsland, Frankrijk, Belgie, etcetera. Het festival vindt plaats in theaterzalen, maar ook op straat en in de Stage pub en de Mozskva pub.

27-29 september De markt van de “palinca”makers (Târgul Pălincarilor) vindt plaats in het Nicolae Bălcescu park in het centrum van Oradea. Transsylvanië is bekend voor deze sterke drank, gedistilleerd uit pruimen, appels of peren. Tijdens dit weekend kan je natuurlijk de “palinca” proeven, maar ook naar traditionele muziek uit de regio Bihor luisteren.
Turia (Covasna regio)

13-14 september Het polenta en kookfestival is een van de grootste gastronomische festivals in Transsylvanie. Meer dan 15 teams van koks doen elk jaar mee in de competitie voor het lekkerste gerecht. Natuurlijk eten de festivalbezoekers mee uit de vers bereide gerechten.  Tijdens dit festival in 2008 werd hier de langste polenta taart bereid, met een lengte van 50 meter.

 

Braşov

4-14 september Oktoberfest gebeurt ook in Roemenië, op een kleinere schaal natuurlijk. De Brasov editie vindt plaats op het sportveld in het oude centrum. De typische kostuums en muziek uit Bavaria ontbreken niet, toch komt het bier uit Roemenië.

Bran

27-28 september De herders markt en feest (Răvăşitul oilor) is een traditie die al eeuwen in dit gebied plaatsvindt. Eind september is het moment dat de herders de bergen afdalen met hun schapen, kazen en vleeswaren.  Tijdens het festival kan je van alle soorten lekkernijen proeven op een achtergrond van folklore muziek uit het gebied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Tour

Find your dream tour today!