Het Vacaresti natuurgebied, wildernis midden in Boekarest

Boekarest is een stad waar niks onmogelijk is; het is niet meer en niet minder dan een stad vol verassingen. Hier kom je van alles tegen- van armoede tot extreme luxe, van barokarchitectuur tot communistische grandeur, van drukke stadswegen tot rustige, dorpachtige wijken. 

 

Het laatste wat je in een stad van meer dan twee miljoen bewoners zou verwachten is natuur, ongerepte natuur. Toch is dat ook in Boekarest te vinden. Tussen Ceausescus flatgebouwen en de wat nieuwere luxe wijken ligt het Vacaresti natuurgebied.

 
Het verhaal achter dit stuk natuur gaat twee honderd jaar terug. In de 19de eeuw was de plek een moeras aan de rand van de stad.  Later werd het de afvalstortplaats voor de groeiende stad totdat in de jaren 1980 Ceausescu met een plan kwam. Het gebied zou een meer van 190 hectare worden met het doel om Boekarest tegen overstromingen te beschermen. Tussen 1986 en 1988 werd een 15 meter hoge dijk rond het toekomstige meer gebouwd en werd voor het eerst met water gevuld. De bodemstructuur bleek niet goed dicht te zijn, en het water overstroomde de omringende wijken. Het project werd van wege de revolutie in 1989 gestopt en het gebied bleef verlaten.

 
In de afgelopen 25 jaar had de natuur de tijd om zich daar te ontwikkelen. En het resultaat is bijna niet te geloven. Als je daar loopt, moet je de dijk afdalen en op dat moment zit je in een andere wereld. Je ziet de stad rondom je- je ziet fabrieken en hoge flatgebouwen en ook nog één van de grootse hotels in heel Europa. Je weet ook dat er duizenden auto’s op elk moment door de stad heen rijden, maar daar heb je geen last van. Het enige wat je hoort zijn de vogels, heel veel verschillende soorten vogels. En als je verder loopt, achter de hoge rieten muren, vind je overal kleine meertjes waar eenden, ganzen en andere vogels hun huis hebben gevonden. Het is eigenlijk niet mogelijk om alle vogelsoorten hier te noemen want het zijn er meer dan 90 en sommige hiervan zijn ook beschermd. De vogels delen hun leefomgeving met insecten, vissen, kikkers, hagedissen, vossen, otters en andere dieren die je in de stad niet verwacht te vinden. 
 
Vacaresti is op dit moment helemaal wild, ook als je af en toe wat afval tegen komt of zelfs mensen ziet die tussen het riet aan een barbecue zitten. Er zijn een paar grotere paden tussen de meren en erg veel kleine paden die door het riet kronkelen, maar op dit moment bestaat er nog geen officiële bezoekersroute door het gebied.

 

Dit nieuw stuk natuur werd in april 2014 tot natuurpark verklaard. In de komende jaren zal het veranderen. Het plan is om bepaalde gedeeltes van het park toegankelijk voor bezoekers te maken, terwijl andere gesloten zullen blijven voor publiek. Tot dit zal gebeuren kan iedereen nog een wandeling door het gebied maken en voor diegene die dat te avontuurlijk vindt, is er ook een observatie centrum waarvan je het park van boven kan bewonderen. Dit centrum ligt op de 17de verdieping van een flatgebouw in de Amsita Gardens woonwijk.

Benieuwd naar het Vacaresti natuurpark of gewoon geïnteresseerd in een vakantie in Roemenië’s hoofdstad Boekarest? Je kunt daar een bezoek brengen via onze Fly&Drive of Stedentrip.

One thought on “Het Vacaresti natuurgebied, wildernis midden in Boekarest

  1. 28 July 2014
    Reply

    het was ook een sloppenwijk… eigenlijk voordat het gebied een natuurgebied werd dit jaar, de grootste tegenstanders van dit initiatief waren precies de vroegere bewoners en eigenaars dat hierheen woonden voor de dijk werd aangelegd..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Tour

Find your dream tour today!