Het Dracula kasteel van Bran, Roemenië
Op 20 kilometer afstand van Brasov bevindt zich het Dracula kasteel van Bran. Voor vele reizigers is een vakantie naar Roemenië niet compleet zonder een bezoek aan dit legendarisch kasteel.
Het kasteel van Bran heeft een geschiedenis van meer dan 800 jaar. De eerste steen aan de bouw van het burcht is door de Duitse Orde gelegd, rond het jaar 1211. In die tijd was Transsylvanië een deel van het Hongaarse rijk, dus een kasteel aan de zuidelijke grens van de provincie was meer dan nodig en van strategisch belang.
Vertrek Duitse orde
Na het vertrek van de Duitse Orde in 1226, bouwde de Saksische bevolking uit Brasov het kasteel verder. Het bouwwerk is pas in 1388 voltooid. Het kasteel had aanvankelijk twee functies, aan de ene kant was het een verdedigingsmuur tegen mogelijke aanvallen van de Ottomanen en aan de andere kant werkte het als douanepunt tussen Transsylvanië en Wallachia.
Vlad Tepes
Tijdens de volgende eeuwen bleef het kasteel eigendom van de Hongaarse en daarna de Oostenrijkse koning, maar werd ter gebruik gegeven aan Wallachse en Transsylvaanse koningen. In deze periode is het kasteel verbonden aan Vlad Țepeş, de koning waarop Dracula geïnspireerd is.
Het is niet bekend of Vlad Țepeş ooit het kasteel als woning heeft gebruikt, maar het is zeker dat hij een paar militaire missies in de buurt heeft uitgevoerd. Wat we ook zeker over deze koning weten is dat hij geen echte vampier was. Bij het creëren van zijn personage heeft Bram Stoker een combinatie gemaakt tussen het imago van Vlad Țepeş (of Vlad Dracul) en de Roemeense mythologie.
Vlad Țepeş is beschreven door historici als een wrede en strenge man. Zijn manier om zijn land onder controle te houden was op angst gebaseerd. Verraders en criminelen werden gestraft door ze te spiesen op de publieke markt waar ze dagen lang bleven staan als voorbeeld voor anderen. Door deze strafmethode is Vlad bekend geworden als een bloeddorstige koning.
Bram Stokers Dracula.
Oude Roemeense mythes spreken over dode mensen die ‘s nachts hun graven verlaten, op pad gaan en bloed van mensen drinken. Deze mensen zijn “Strigoi” geworden, όf omdat ze vervloekt waren tijdens hun leven, όf omdat begrafenisrituelen fout gegaan zijn. Dit soort legendes gecombineerd met het verhaal van Vlad Țepeş staat aan de basis van Stokers Dracula.
En waarom is het kasteel van Bran dan als het huis van Dracula bekend? Eigenlijk is dat een bijnaam die de burcht in de jaren ’70 van de vorige eeuw van Amerikaanse toeristen heeft gekregen. In hun verbeelding leek het gebouw zo erg op wat Stoker beschrijft, dat ze besloten dat Dracula daar had gewoond.
Bezoek het kasteel van Dracula
Wil je zelf een keertje naar Bran? Bezoek dan het kasteel tijdens een fly&drive vakantie door Roemenië. Kijk hier (www.bran-castle.com) voor meer informatie over actuele openingstijden, prijzen en evenementen.