Het Banffy kasteel van Bonţida

Op een afstand van minder dan 30 km van Cluj-Napoca is het kasteel  Banffy te vinden. Dit paleis staat bekend als het grootste barokke bouwwerk in Transsylvanië. Het erfgoed was eigendom van de Banffy familie, één van de Hongaarse adellijke families in Transsylvanië; meerdere gouverneurs van deze provincie zijn leden van deze familie geweest.

Verleden

De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot de 15de eeuw. Sindsdien werd het kasteel meerdere keren verbouwd en uitgebreid in verschillende architectonische stijlen zoals de renaissance, neogotiek en barok. In zijn gouden tijden is dit kasteel het grootste en mooiste in Transsylvanië geweest, met een eigen manege en ruiterschool, een romantische Engelse tuin eromheen met de grootste standbeeldenverzameling in Roemenië.

Tot de  Tweede Wereldoorlog blijft het kasteel eigendom van de Banffy familie. Tijdens de oorlog werd het gebouw door de Duitsers overgenomen en de familie vlucht naar Hongarije. In die tijd is het gebouw gedeeltelijk verwoest en na de oorlog wordt het landgoed eigendom van de  Roemeense staat. Gedurende de volgende decennia is het kasteel als ziekenhuis, school en dierenstal gebruikt, tot het een ruïne is geworden.

Na 1990 krijgen de erfgenamen van de familie Banffy hun landgoed terug en sinds 1999 wordt het kasteel verbouwd. De bouwplaats dient ook als  internationale school voor jonge restaurators die meer ervaring op willen doen.

Heden

Sinds 2013 wordt hier elk jaar een muziek festival gehouden: Electric Castle. Dit festival trekt elk jaar tussen 10.000 en 15.000 bezoekers uit heel Roemenië maar ook uit buurland Hongarije.

Tegenwoordig is het Banffy landgoed open voor bezoekers en het entree geld wordt gebruikt om verdere werkzaamheden uit te voeren. Na een belangrijke les over de lokale geschiedenis, kunt u ook genieten van een koffie en snack in het café van de oude keukentoren.

Bekijk zelf dit landgoed tijdens uw vakantie in Roemenië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reis zoeken

Jouw droom vakantie in Roemenië wacht op je!