Gebouwen en Geschiedenis: Het Volkspaleis, drie records voor 1 gebouw!

Het volkspaleis Boekarest Roemenie

1) het grootste gebouw van Europa
2) het zwaarste gebouw ter wereld.
3) het duurste gebouw ter wereld.

Om deze grootte te kunnen bereiken heeft het niet alleen veel geld gekost maar ook heel veel moeite en werk. Het verhaal van het Paleis is, gedeeltelijk, het verhaal van één man: dictator Nicolae Ceauşescu. Na veel staatsbezoeken wereldwijd kreeg hij het idee dat Roemenie niet zoals andere landen, een groots architectonisch meesterwerk bezat om trots op te zijn. Na de verwoestende aardbeving van 1977 zag hij zijn kans schoon. Niet alleen zijn villa maar ook de helft van Boekarest was geruineerd. Hij had dus een nieuwe woning nodig en kon nu ook zijn plannen om een nieuwe Boekarest te bouwen door laten gaan. Zijn idee was om een paleis te bouwen, groot genoeg om alle overrheidsinstellingen onder één dak te brengen.

Tussen 1977 en 1981 was een concours georganiseerd om het beste ontwerp voor het grootste gebouw ooit te vinden. Op 25 juni 1984 werd de eerste steen hiervan gelegd. Toen met de constructie werd begonnen, was er nog geen definitief bouwplan. De structuur was meerdere keren veranderd, naar instructies van Ceauşescu zelf.

De dictator wilde zijn paleis in twee jaar klaar hebben, maar dat bleek snel onrealistich en de oplevertermijn werd opgerekt tot zes jaar, naar augustus 1990. Aan de constructie hebben meer dan 200 architecten en soms tot 100.000 bouwvakkers gewerkt. Op de bouwplaats van het Volkspaleis was het tot 1989 nooit stil. Het werk ging 24 uur per dag, 7 dagen per week in drie diensten door.

Aan de voorkant van zijn paleis wilde Ceauşescu een ingang die bij de grandeur van het gebouw paste. Daarom werden de Unirii Boulevard en Piaţa Constituţiei bedacht. De boulevard is 3,5 kilometer lang en was bedoeld om de Chapms Elyséé te overtreffen. Om hiervoor ruimte te maken, heeft Ceauşescu de sloop van 600 hectare van de oude stad bevolen. Onder de gesloopte gebouwen waren ook een aantal middeleeuwse kerken en veel van de art-nouveau en art-deco huizen die Boekarest de bijnaam Klein Parijs hadden gegeven.

Met de Roemeense revolutie van 1989 werden de werkzaamheden aan het paleis gestaakt voordat het gebouw helemaal klaar was. Sinds 1990 is het Volkspaleis open voor publiek. In het begin was het gebouw als geheel toegankelijk maar vandaag de dag is alleen een bepaald gedeelte voor bezoekers geopend.

Het Volkspaleis is tegenwoordig de zetel van het Roemeense parlement en al de Kamerleden hebben hier hun kantoren. Daarnaast fungeert een deel van het paleis als het Nationale Museum van Hedendaagse Kunst.

In het geheel is het gebouw nog steeds niet helemaal afgemaakt en bepaalde werkzaamheden gaan door zonder een definitieve deadline.

Weetjes over het Volkpaleis: 
– Het gebouw is 270m lang en 240 m breed, het bestaat uit 8 verdiepingen onder de grond en 12 verdipiengen bovengronds.
– Het totale oppervlakte van alle verdiepingen samen is 330.000 m2 ; er zijn 1000 kamers binnen waarvan 400 kantoren, 4 restaurants, 3 bibliotheken en een concertzaal
– Ceauşescu had 2 anti-atoombunkers onder het paleis gepland, maar later ontdekte hij dat het geboouw te groot is om daar op tijd in te verschuilen in het gevaal van een atoom aanval.
– Het gas/water/electra voor het paleis kost 6 millioen dollar per jaar en sommige kandelaars bestaan uit zo’n 700 gloeilampen om de grote ruimten te belichten
– Omdat Ceauşescu geen rioolbuizen boven zijn appartement wilde hebben in verband met mogelijke lekkages, is de afstand tussen toiletten soms een paar honderd meter.
– Alle bouwmaterialen en ook alle binnendecoraties komen uitsluitend uit Roemenie, zo wilde Ceauşescu de onafhankelijkheid van Roemenie benadrukken.
– In 1990 heeft Rupert Murdoch 1 miljard dollar aan de Roemeense staat aangeboden voor het pand. Zijn bod werd afgewezen.

Bezoek het volkspaleis tijdens een stedentrip naar Boekarest:

Geniet van een korte vakantie in Roemenie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reis zoeken

Jouw droom vakantie in Roemenië wacht op je!