ingang prejmer

Weerkerk van Prejmer

19 November 2019
weerkerk prejmer

De weerkerk van Prejmer is vaak uitgeroepen tot de best bewaarde weerkerk in Roemenië en heel Europa. Als je op vakantie in Roemenië bent, neem dan zeker de tijd om deze weerkerk te bezoeken!

Weerkerken in Transsylvanië

Het dorp Prejmer bevindt zich in de historische provincie Transsylvanië, een regio meest bekend door de grote hoeveelheid  middeleeuwse weerkerken wat zich hier bevinden. Van de meer dan 300 weerkerken bestaan er tegenwoordig nog rond de 150, waarvan er zeven op de UNESCO werelderfgoedlijst staan: de kerken van Viscri, Biertan, Saschiz, Prejmer, Dîrju, Valea Viilor en Câlnic.

Roerige geschiedenis

Het ontstaan van deze weerkerken heeft met de roerige geschiedenis van dit land te maken. Rond het jaar 1100 werd Transsylvanië deel van het Hongaarse koninkrijk. Als dunbevolkt grensgebied, was de provincie kwetsbaar voor de aanvallen van Kumanen, Turken en Tartaren. Om de grenzen veilliger te maken werden hier eerst ridders van de Duitse Orde gebracht om fortificaties te bouwen. Later werd Transsylvanië door bevolkingsgroepen uit Luxemburg, Vlaanderen en Oost-Duitsland gekoloniseerd, om  de grensgebieden te bewaken. Deze bevolkingsgroepen zijn bekend onder de naam “Saksen”.

weergang prejmer klein

De weerkerk Prejmer

De kerk in Prejmer is een van de zeven weerkerken opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze kerk werd rond het jaar 1225 door de ridders van de Duitse orde opgericht. De architectuur van de kerk, die de vorm van het Griekse kruis heeft is uniek in Transsylvanië en één van de weinige kerken die in de Bourgondisch gotische stijl gebouwd werd. Het drieluik boven het altaar in de kerk is het oudste gothische schilderij van Roemenië.  Voor de ingang van de kerk staat nog “de steen van schaamte”, een enorm blok steen waaraan de zondaren vastgemaakt werden als straf voor hun zonden, zoals stelen of overspel.

altaar Prejmer
altaar Prejmer

Na 1421 werd een muur rondom de kerk gebouwd evenals 272 verblijfsplaatsen voor dorpelingen. Elk huishouden had recht op één kamer tussen de kerkmuren die in tijden van vrede als opslag voor goederen gebruikt werd. Deze weerkerk is de enige in Transsylvanië waar de bewoners eigen verblijven hadden. De kamers zijn gebouwd op drie verdiepingen langs de hoge muren.

prejmer verblijfsplaatsen
prejmer verblijfsplaatsen

Een bezoek plannen

Zelf naar de weerkerk Prejmer gaan tijdens je vakantie in Roemenië? Het dorp bevindt zich op 15 kilometer van de stad Brasov. Het dorp is vanuit de stad per trein bereikbaar . Bekijk hier  de vertrektijden van de treinen. Met de auto ben je daar in 20 a 30 minuten.

Prejmer is ook bereikbaar met de fiets, op afgelegen routes rond de stad Brasov. Bekijk hier ons aanbod aan fietsvakanties door Transsylvanië die je langs meer van de UNESCO weerkerken zullen brengen.

Voor prijzen, openingstijden en orgelconcerten, kijk op de site van de kerk.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search Tour

Find your dream tour today!