Braşov, een must–see in Transsylvaniё


Elk bezoek aan de steden van Roemeniё brengt je zeker ook door Braşov, een gastvrije stad in het centrum van het land. Dat dit stadje op elke vakantieroute staat is echt geen toeval, want er zijn weinig steden die zo veel te bieden hebben als Braşov: cultuur, natuur en een ruime keuze aan dagtripjes in de buurt.

Het oude Radhuis op het centrale plein
Gelegen tussen de bergen, in een heuvelachtig gebied, is Braşov een van de weinige steden waar natuurlijke bossen in de binnenstad te vinden zijn. Ook is Braşov de einige stad van Roemeniё met een berg en natuurreservaat, de berg Tâmpa, op loopafstand van het stadscentrum.

Braşov bestaat officieel sinds 1235 en hoort tegenwoordig tot de grootste steden van Transsylvaniё. Tijdens zijn lange geschiedenis heeft Brasov altijd een belangrijke rol voor deze provincie gespeeld, door zijn gunstige ligging op de grens tussen Wallachiё en Transsylvaniё. Deze positie heeft gezorgd dat Brasov de belangrijkste handelsstad in de regio werd, en dus tot een sterke nederzetting uit kon groeien, maar ook dat de stad vaak werd aangevallen door de Turken. Deze roerige geschiedenis van Brasov is nog te herkennen op verschillende plekken in en buiten het oude stadscentrum.

Ben je met vakantie in Roemeniё en je hebt een paar dagen in Braşov door te brengen? Dan mag je de volgende attracties niet missen!

Breng een bezoek aan de Zwarte Kerk.

De Zwarte Kerk is misschien de meest bekende middeleeuwse kerk van heel Roemenië en dat komt omdat dit gebouw het grootste gotische monument van het land is. Men zegt zelfs dat het de grootste tussen Wenen en Istanboel is, en het werd het stadssymbool van Braşov. De contouren van de Zwarte Kerk domineren alle stadspanorama’s, onafhankelijk van het kijkpunt. De naam Zwarte Kerk kreeg het na de grote stadsbrand van 1689. Rook en roet sloegen neer op de muren, echter de grootsheid van de kerk bleef onaangetast.

de Zwarte Kerk
Binnen de kerk is het grootste orgel in zuidoost Europa te vinden. Het werd in 1839 gebouwd door Buchholzen uit Berlijn. Zijn ruim 4000 pijpen zijn nog regelmatig te horen tijdens concerten, waarvan het jaarlijkse Paasconcert de meeste mensen aantrekt. Echter is het orgel niet de enige superlatief van deze kerk. Hier hangt de grootste collectie van oude oriëntale tapijten (15-16de eeuw) van Roemenië. De handgeknoopte tapijten zijn door kooplieden meegebracht uit Anatolië. Als dank voor hun behouden terugkomst gaven zij deze kleden een plaats in de kerk.

Loop rond het oude stadsmuur

Het oude centrum, omringd door beboste heuvels, is heel goed bewaard, evenals haar middeleeuwse stadsmuur. Een wandeling langs de oude muren, met het bos aan ene kant en de Braşov aan de andere, is een must voor iedereen die de stad wil verkennen. Naast de indrukwekkende fortificaties, torens en bastions, geeft deze route de beste uitzichten over de oude binnenstad.  Voor de beste uitzicht aan de Zwarte Kerk moet je tot de Zwarte Toren op de Warthe heuvel klimmen.

Bezoek de lokale musea

Neem de tijd om in de plaatselijke geschiedenis en cultuur te verdiepen door het bezoeken van de musea in de stad. Het Geschiedenis Museum, dat zich in het oude Raadhuis op het centrale plein bevindt, geeft een uitgebreid overzicht over de historie van de stad.

Als je meer over het leven in deze historische handelsstad wilt weten, dan is het Stedelijk Cultuur Museum een aanrader. De levensstijl van elke periode uit de stadsgeschiedenis is hier verbeeld.

Ook heeft Braşov een klein en gezellig etnografisch museum waar meer te leren valt over de bevolkingsgroepen uit de streek, de Saksen en de Roemenen. Klederdrachten, voorwerpen, huis-decoraties en de inrichting van een traditioneel huis, kan je hier, onder anderen, bewonderen.

Voor de kunstliefhebber is er natuurlijk ook een kunstmuseum. Het bezoeken hiervan duurt niet langer dan anderhalf uur, maar is zeker de moeite waard. De collectie bestaat uit werken van lokale, nationale en internationale kunstenaars, uit verschillende stromingen.

Winkelen en uitgaan in het centrum

De Repbublicii winkelstraat
Wandel rond het oude centrum en ontdek de vele leuke winkels van de lokale ondernemers. De leukste winkelstraat van Braşov is de Republicii straat, een sfeervolle autovrije straat in het verlengde van Piaţa Sfatului, het centrale plein. Kijk ook hoger dan de winkels om van de mooiste gebouwen van de stad te genieten. Middeleeuwse huisjes in verschillende kleuren worden door imposante huizen in de barok, neogotische of neoklassieke bouwstijlen afgewisseld. De zijstraatjes hiervan en de parallele Mureşenilor straat zijn ook zeer de moeite van het verkennen waard.

Als je genoeg van wandelen en winkelen hebt gehad, dan is het tijd voor ontspanning. Op het centrale plein, haar zijstraatjes en de Republicii straat heb je een uitgebreide keuze aan restaurants en cafés. Proef het Roemeense eten in een van de traditionele restaurants als Cerbul Carpatin of Gaura Dulce of geniet van de internationale cuisine bij Bistro del Arte, Prato, Stradivari of Festival 39.

Klim de berg Tâmpa of pak de kabelbaan daar naartoe.

Als de stad even te druk is en je een beetje rust in de natuur nodig hebt, is het een goed idee om door het bos de Tampa berg op te lopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze wandeling te gaan maken, allemaal goed aangegeven in de buurt van de kabelbaan. Op alle routes kom je binnen 1 uur op het hoogste punt van de berg, om 960 m hoogte. Hier bevindt zich een panorama punt, waarvan het grootste deel van de stad te zien is. Tot nu toe leek Braşov misschien een klein stadje, maar vanaf dit punt laat de stad zijn ware grootte zien.

Voor diegene die niet zo graag een wandeling maakt, is vervoer met de kabelbaan ook een optie.

 Maak leuke dag uitjes in de buurt

Als  je Braşov al gezien hebt en zin om iets anders te doen, op een afstand van maximaal 50 kilometer rondom de stad heen heb je zoveel mogelijkheden dat kiezen een raadsel zal worden.
Het Peles kasteel
Je bevindt je in het hart van Transsylvaniё, het is dus niet onverwacht  dat je hier een paar kastelen kan bezoeken. Het kasteel van Dracula ligt in Bran, 20 kilometer van Braşov vandaan, een schilderachtig dorp tussen de bergen. In het kasteel ga je geen vampieren vinden, maar wel onverwachte verhalen over Maria, de laatste Roemeense koningin. Als je Bran hebt bereikt, en meer op zoek naar het dorpsleven bent, maak een wandeling door de dorpen Măgura of Peştera. Deze uitgestrekte dorpen liggen op de heuvels tussen de Bucegi en Piatra Craiului gebergtes en de uitzichten over de omgeving zijn adembenemend.

De citadel van Râşnov bevindt zich tussen Bran en Braşov en hoort tot de leukste middeleeuwse bouwwerken van Roemenie. Bezoek deze burcht en leer meer over het middeleeuws leven in Transsylvaniё.

Een bezoek aan het Peleş kasteel in Sinaia is vanuit Braşov ook mogelijk. Deze voormalige zomerresidentie van de Roemeense koninklijke familie is een uniek architectuur monument, gelegen aan de voet van het Bucegi gebergte. Gebouwd in de laatste jaren van de 19de eeuw, was dit het eerste paleis van Europa met eigen elektriciteitscentrale.

Uitzicht aan het Piatra Crailui gebergte vanuit Pestera
Een uitje door de natuur is zeker een van de opties. Vanuit Brasov kan je een dagtocht door het Piatra Craiului gebergte maken, een natuurpark waar de bruine beer beschermd is. Ook kan je naar de “7 scari” waterval in het Piatra Mare gebergte wandelen. Via een serie verticale stalen trappen, klim je naast de waterstroom die naar beneden valt.

Wil je graag zelf Braşov en andere leuke bestemmingen van Roemeniё ondekken? Dat kan door middel van Romtour’s Fly&Drives en Busrondreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reis zoeken

Jouw droom vakantie in Roemenië wacht op je!