Vakantie in Roemenië

 

Transsylvanië: historie, natuur & cultuur

Transsylvanië wordt ook wel Siebenburgen genoemd. Het is de Duitse naam van de regio in het Noordwesten van Roemenië, grenzend aan Hongarije. Roma, Hongaren en Saksische Duitsers leven hier van oudsher samen. Deze streek kenmerkt zich door historische steden als Sighisoara en Sibiu (UNESCO werelderfgoed) waar het middeleeuwse centrum je in de gaten houdt. De honderden typerende dakkapelletjes worden namelijk ook wel ‘de ogen van de stad’ genoemd. Daarnaast bevinden zich in Transsylvanië ook de ‘grote steden’ Brasov en Cluj-Napoca, beide met meer dan een half miljoen inwoners.

Echter, dat is slechts het ene gezicht van de regio. Want Transsylvanië herbergt prachtig natuurschoon. Bijvoorbeeld het Apuseni gebergte waar in de diepe, groene wouden in de kleine dorpjes eeuwenoude tradities voortleven. Naast bergen zijn er de honderden grotten, met als hoogtepunt de unieke ondergrondse gletsjer van Scarisoara.

De bekendste inwoner van Transsylvanië is Vlad Tepes, die werd geboren in Sighisoara. Deze historische figuur is wereldberoemd geworden als Graaf Dracula in de gelijknamige roman van Bram Stoker. Zijn kasteel is maar één van de culturele hoogtepunten. De regio telt namelijk ook vele bijzondere kerken in zowel Romaanse als Gotische stijl. De ‘weerkerken’ werden rond de twaalfde eeuw gebouwd, terwijl de ‘burchtkerken’ vanaf de vijftiende eeuw door de Saksen werden opgetrokken met tot doel de voortdurende aanvallen van de Tartaren en de Turken te weerstaan.

Boekovina Karpaten