Vakantie in Roemenië

 

Boekovina: verborgen schoonheid onthuld

Boekovina kent een roerige geschiedenis. Deze streek was niet altijd Roemeens maar hoorde lange tijd bij Moldavië, was onderdeel van het Ottomaanse rijk en in het begin van de twintigste eeuw was het nog bezet door Oostenrijk-Hongarije. De lokale bevolking kende vele periodes van onderdrukking maar behield altijd haar trots en eigen identiteit. Dat alles is weerspiegeld in het landschap en de cultuur.

Boekovina is vaak in nevelen gehuld. Letterlijk. Maar altijd komt de zon snel weer te voorschijn en krijgen de heuvels een zachte glans. De Roemenen spreken niet voor niets van ‘Dulce Bukovina’. De bossen en weidegronden worden bewoond door een vriendelijke bevolking die vreedzaam samenleeft met hun kuddes schapen en runderen. De streek is rijk aan natuurlijke grondstoffen zoals mineralen, waar door sommigen een helende werking aan wordt toegeschreven.

Religie is een belangrijk onderdeel van het leven in Boekovina, waar vele orthodoxe kloosters gevestigd zijn. Ook deze bijzondere plekken delen in de roerige geschiedenis, zo werden in de jaren vijftig nog duizenden kloosterlingen verjaagd door de communisten. Gelukkig doorstaan vele kloosters (deels UNESCO werelderfgoed) de tand des tijds met verve en zijn ze, inclusief de fresco's - erkende hoogtepunten van de Byzantijnse schilderkunst - nog steeds te bewonderen.

Maramures Transsylvani