Vakantie in Roemenië

 

Apuseni: een gebergte met diepgang

In het Apuseni gebergte gaat natuurschoon hand in hand met de oude tradities. ‘Van de zonsopgang’ is de poëtische vertaling van de naam van dit gebied, dat rijk is aan bijzondere bezienswaardigheden. Hoog boven zeeniveau, op de besneeuwde toppen, en diep in de aardbodem waar ruim 400 grotten, spelonken en betoverende onderaardse rivieren verscholen gaan in dit gebergte.

De rivier de Aries stroomt als levensader door het gebied, waar oude tradities nog volop leven in de kleine bergdorpjes. De tijd krijgt er geen vat op: alles blijft zoals het was. Schapenherders trekken met hun kuddes wekenlang van hut naar hut, terwijl langs de weg de koopwaar staat uitgestald en de akkers nog met paarden worden beploegd. Af en toe hobbelt er in de vallei een oude Dacia voorbij.

De contrasten zijn groot in het Apuseni gebergte. Lieflijke bloemenweiden maken plaats voor ijzingwekkende en vaak adembenemende plateaus op grote hoogte (tot 2000 meter). Een heerlijke wandeling door de bossen kan plotseling ontaarden in een spannend avontuur, met een tocht door één van de vele toegankelijke grotten. Hoogtepunt is de beroemde ijsgrot van Scarisoara. Een onderaardse gletsjer met een magische ijsvlakte.

Streken van Roemeni Maramures